Läkeörternas beredning och dosering
Här kan du läsa om olika metoder att bereda läkeörterna i infusion, dekokt, macerat och tinktur. Finn lagom doseringsmängd både för färska och torkade örter
Olika metoder att bereda läkeväxterna
Det finns olika metoder att extrahera eller utvinna de aktiva ämnen ur läkeväxterna. Vi pratar om infusion, dekokt, macerat och tinktur.
För att uppnå den optimala utvinningen är vissa växtdelar mer lämpade för den ena eller den andra beredningsmetoden. Till exempel kräver rötter och nötter en dekokt för att bättre komma åt de verksamma växtämnena. Krossa frön och växtdelar i mortel före dekokt. Vissa vitaminer och eteriska oljor kan lätt förstöras om de kokas och då passar en infusion eller macerat bättre.
Skillnaden mellan metoderna är att olika aktiva växtämnen extraheras beroende på vilken beredningsform du väljer. Det har också betydelse hur länge du låter örterna dra då vissa ämnen behöver längre tid för att lockas fram. Det fungerar fint med både färska och torkade örter. Färska örter är dock att föredra då alla näringsämnen finns i behåll. Investera i en rejäl tebryggare för ett gott resultat.
Infusion
Infusion är den vanligaste metoden att tillvarata aktiva växtämnen. Eller med andra ord; koka en kopp örtthé. Man häller kokande...Läs mer
Dekokt
Dekokt innebär att växtdelarna först mosas eller krossas, typ frön i mortel. Örterna läggs sedan läggs i kallt vatten som får...Läs mer
Macerat
Macerat eller kallt utdrag innebär att örterna får dra i kallt eller rumstempererat vatten i flera timmar. Macerat betyder "mjuka upp" på latin, vilket sker...Läs mer
Tinktur
Du skapar en tintur om du låter torkade eller färska örter dra i alkoholhaltig lösning, glycerinblandning eller vinäger i ungefär...Läs mer
Dosering av örter i infusion, dekokt, macerat och tinktur
Du kan använda både torkade och färska örter när du använder dina läkeörter. Som med alla livsmedel är färskt att föredra, så också med hälsoväxter. Då finns alla...Läs mer