Skörda, torka och förvara läkeväxterna på bästa sätt
Plocka och skörda dina läkeörter vid rätt tidspunkt. Då erhåller du det mesta av örtens aktiva växtämnen. Olika metoder att bevara medicinska växter kan vara torkning eller frysning. Förvara därefter örterna mörkt och lufttätt för längre hållbarhet
Tänk också på att vara helt säker så du plockar rätt läkeört! Naturen bjuder på mycket gott men det finns också växter som är giftiga och skadliga för människan att inta. Skaffa kunskap med en bra florabok med bestämningsnycklar och bilder
Välj bästa tidspunkt och lämplig växtplats när du skördar
Välj rätt tidspunkt på dagen då du plockar läkeörterna. Gå gärna ut på skördetur mitt på dagen i klart väder, då morgondaggen hunnit dunsta. Undvik skörda direkt efter regnväder och vänta hellre in torrare väderlek.
Plocka i luftiga påsar av papper/tyg eller vanlig korg. Använd ej plastpåsar då växterna börjar svettas och kan börja mögla vid torkning. Se också till att redskapen du..Läs mer om lämplig växtplats och tidspunkt för plockning
Läkeväxters beståndsdelar och mest gynnsamma insamlingstid
Växternas beståndsdelar som går att använda i egenvård är blad, blommor, rötter, bär och frukt. Det är viktigt att se till att växtdelarna är friska exemplar och inte angripna av skadeinsekter, har mögelsvamp eller är missfärgade och skadade på något sätt. Tänk på att inte plocka från besprutade träd och buskar.
Rötter gräver du upp endera tidigt på våren eller mot hösten. Den mesta näringen och verksamma substanser finns...Läs mer om växters användbara beståndsdelar
Bevara läkeörternas aktiva ämnen med torkning eller frysning
Så snart du plockat en växt så förändras och avtar örtens verksamma ämnen. Därför är det viktigt att genast påbörja bevaringen för att behålla det mesta av växtens näringsämnen.
Olika bevaringsmetoder är torkning på luftig plats eller i ugn samt frysning. Pröva dig fram vilken av metoderna du föredrar. Läs mer om olika metoder att bevara örter och växter
Förvaring av medicinska växter för längre hållbarhet
Mörkt, torrt, svalt och lufttätt är ledord inom förvaring av torkade örter. Tillgång på syre och ljus påverkar hållbarheten på alla livsmedel och råvaror.
Ta till exempel ett äpple som du delar på mitten. Inom kort så har äpplets yta mörknat och frukten har börjat...Läs mer om förvaring av medicinska växter och hållbarhet