Dosering av färska och torkade växter
Du kan använda både torkade och färska örter när du använder dina läkeörter. Som med alla livsmedel är färskt att föredra, så också med hälsoväxter
Då finns alla verksamma växtämnen oförstörda och du får ta del av det bästa näringsinnehållet. Torkade örter ger dig dock möjlighet att ta del av örternas förebyggande egenskaper under hela året.
Använd sunt förnuft när du använder örter och växter. Det blir sällan bättre av att överdosera och uttrycket lagom är bäst gäller även här.
En tumregel är: Ta mindre mängd då du använder torkade örter, dubbla mängden om du tar färska örter.
Dosering till infusion
Till två koppar örtte är doseringen 2 matskedar färsk ört eller 2 teskedar torkad ört till 5 dl vatten är lagom.
Koka upp vatten och häll det över örterna. Låt blandningen dra under lock så de verksamma ämnena inte dunstar bort. Sila infusionen och njut!
Dosering till dekokt
2 matskedar färska örter eller 2 teskedar torkade örter läggs i 1 liter kallt vatten.
Detta får varsamt koka upp och sedan sakta sjuda under lock 20-40 minuter. Ju längre du låter det sjuda desto starkare dekokt.
Dosering till macerat
1-3 matskedar torkade eller färska örter i kallt eller rumstemperat vatten. Blandningen får dra i flera timmar som du silar och sedan dricker.
Dosering till tinktur
Tinktur med alkohol:
1 del färsk ört till 10 delar 40% rent brännvin
eller
1 del torkad ört till 5 delar 40% rent brännvin.
Tinktur med glycerin:
1 liter glycerinblandning får du om när 7 dl glycerin och 3 dl vatten blandas.
Låt alkohol- eller glyceringblandningen stå och dra 2 veckor i rumstemperatur med försiktigt skakning varje dag. Sila därefter blandningen i ett filter och häll upp i mörka glasflaskor.
Ljus och syre förstör örtens aktiva ämnen som oxiderar och mister sin egenskap, därav mörk och lufttät glasflaska.