Viktiga växtämnen

Läkeväxter innehåller många olika verksamma växtämnen som hartser och kådor, vegetabiliska oljor och växtfetter. Läkeörterna innehåller också mineraler, spårämnen, vitaminer, proteiner, växthormoner och kolhydrater

 

Hartser, kådor, balsam, sav

Detta är samlingsnamn för mjölksafter som finns i de flesta växter. Om växten skadas på något sätt, till exempel med ett snitt, bruten gren eller kvist och krossat blad sipprar dessa ämnen fram.

Kådor och hartser blir växtens skydd mot insekter och kan kanske jämföras med när vi får ett sår och därefter skyddande sårskorpa.

Vi finner kåda på tallen och gran, färsk & klibbig eller hård & intorkad. Björkens sav har flytande konsistens, aloe veras mjölksaft är geléaktig och rallarrosens mjölksaft är vit som just mjölk.

Man har hittat rester av kåda från stenåldern som tyder att det brukats som tuggummi. Eftersom kåda har antiseptiska egenskaper så gjorde det nog gott för stenålderfolkets andedräkt och tänders välmående

Kolhydrater

Kolhydrater är tillsammans med fett och protein ett viktigt näringsämne som tillför kroppen energi. Socker, cellulosa och stärkelse är energirika kolhydrader som alla kommer från gröna växter. 

Kolhydrater uppstår i perfekt samarbete där koldioxid, vatten och ljus tillverkar växternas glukos i den bekanta fotosyntesen, som också ger oss människor syre

Kolhydrater bygger upp kroppens celler, ger energi och är viktig för ämnessomsättningen. Näringsämnet finns i de allra flesta livsmedel som kommer från växter. Mer om kolhydrater här

Organiska syror

Organiska syror kan vara äppelsyra, citronsyra, oxalsyra och vinsyra. Äppelsyra finner du i sura frukter som äpple, rabarber, rönnbär och druvor.

Citronsyra finner du i stor mängd i omogna citroner. Citronsyran används som antioxidationsmedel som hindrar mat från att härska eller oxidera. Även i naturlig hudvård brukas citronsyran i regenerade hudvårdsprodukter med AHA-effekt. 

Oxalsyra finns i bland annat rabarber och spenat. Den polerar också kastrullen blank efter rabarberkoket och kan även ta bort rost, stark syra som den är.

Vegetabiliska oljor och växtfetter

Vegetabiliska oljor och växtfetter är naturliga fettämnen som utvinns från nötter, frön, kärnor och fruktkött. De vegetabiliska växtoljorna innehåller vitaminerna A, D och E, näring samt essentiella fettsyror som främjar för hälsa i människokroppen.

Utvärtes på huden har vegetabiliska oljor och växtfetter en mjukgörande, läkande och skyddande egenskap. Invärtes kan växtoljorna användas i matlagning, salladsolja och som kosttillskott.

Växternas guld; växtolja från blåbär, havtorn, nyponfrö och svartvinbär. Här finner du vegetabiliska oljor av god kvalité.

Vitaminer och mineraler

Vitaminerna är fettlösliga som A, D, E, K och F, som kan lagras i kroppen. Dessa vitaminer behövs inte tillföras varje dag.

De vattenlösliga vitaminerna B, C och P omsätts snabbt och kroppen kan inte lagra dessa varför de vattenlösliga vitaminerna behövs tillföras varje dag.

Vitamin C finns i alla rotfrukter, grönsaker, frukter och bär och samverkar alltid med bioflavonoider. C-vitamin finns det massor av i nypon, paprika, svartvinbär och persilja.

Pantoten är förstadie till vitamin B5 och finns i många vegetabilier. Betakaroten är förstadie till vitamin A och finns i bland annat nypon och morötter.

D2 bildas i växten med ljusets inverkan. E-vitamin eller tokoferoler finns i sojabönor, vetegroddar och solrosolja.

F-vitamin eller fleromättad fettsyra finns i stor mängd i växtoljorna från nyponfrö, gurkört och linfrö. 

Växter suger upp olika spårämnen och mineraler från jorden för sin tillväxt. Dessa mineraler och spårämnen får människor och djur ta del av via födan vi äter. Mineraler och spårämnen har livsnödvändiga uppgifter i kroppen. Kroppen kan ej tillverka mineraler så därför är det nödvändigt att vi tillför dessa varje dag i näringsrik kost.

Nässlor, tussilago och åkerfräken är extra mineralrika örter vi finner i vår svenska flora.

Växthormoner/Fytohormoner/Fytokemikalier

Vissa läkeörter innehåller växthormoner, eller fytohormoner som det också kallas. Fytohormoner kan ha läkande och positiv verkan på människokroppen, bland annat på våra könskörtlar och kroppens hormonsystem.

Rödklöver och humlekottar innehåller till exempel växtöstrogen som sägs likna människans östrogen. Det kan vara ett bra tillskott som hormonbalansering under kvinnans klimakterie. 

Fytohormonernas uppgift i växten är att styra växtens livscykel från fortplantning och grodd  till utseende, tillväxt och nedbrytning.

Fytokemikalier och antioxidanter finns i växterna som skydd mot sjukdomar som virus, svamp och bakterier. Detta är ett relativt nyupptäckt ämne och i dagsläget har cirka 6000 olika fytokemikalier identifierats.

Fytokemikalierna är färgglada ämnen som oftast hittas i växten/fruktens skal. Forskarna tror att detta växtskydd också har god inverkan på oss människor med ett bättre immunförsvar och skydd mot fria radikaler.

Innehållsrik kost i färgerna blått, lila, rött, orange, gult, vitt och mörkgrönt ger din kropp massa nyttigheter.

Några namn på fytokemikalier är alliciner, antocyanider, bioflavonider, karotenoider, indoler, isoflavoner, liganer, lykopener, phenolics.

Du finner mycket fytokemikalier i bland annat broccoli, vitlök, morötter, spenat, bär och tomater samt i mängder av andra gröna godsaker