Björklöv till renande kur och fräscht ansiktsvatten
Björklöv som knoppas och grönskar är fulla av näringsämnen. När de är lika stor som musöron plockar du dem och njuter av vitaminrika och utrensande drinkar. Björklöv är milt urindrivande och hjälper kroppen bli fri från slaggprodukter
Förr om åren var det vanligt att dricka björksav om våren för extra vitaminkick. Hemma på gården borrades ett litet hål i björkstammen med en flaska hängandes under. När flaskan var fylld korkades hålet igen tills det var dags för nästa tappning.
Sprängticka, även kallad chaga, växer på björkar. En mycket kraftig antioxidant som används som hälsodryck. Läs mer om chagans egenskaper och var du kan inhandla den.
Björken innehåller många verksamma ämnen däribland saponiner. Saponiner verkar milt svett- och urindrivande i samverkan med björkens eteriska oljor då det stimulerar njurarnas funktion.
Björklöv fungerar att behandla inflammerad hud och annan problemhud. Infusion på björklöv hjälper till vid urinvägsinfektioner och är både antiinflammatorisk och bakteriedödande.
En enklare variant kan vara att bryta av en liten kvist, knyta fast flaskan på grenen och låta saven droppa ner. En god idé då björksav innehåller många goda vitaminer, mineraler och sockerarter
Förekomst
Allmän i hela Sverige och Europa i flera arter; vårtbjörk, glasbjörk och dvärgbjörk. Vanligast i Lappland är glas- och dvärgbjörken.
Användbara växtdelar
Björkens löv, bark och sav. För bästa näringsinnehåll plockas bladen helst före midsommar
Aktiva växtämnen
Flavonoider, saponiner, eterisk olja, garvämnen, C-vitamin, mineraler bland annat kalium
Medicinsk användning
Milt urin- och svettdrivande. Underlättar vid blåskatarr och urinvägsinfektion samt balanserar urinens surhetsgrad. Renande kur och stimulans av njurfunktionen. Antiinflammatorisk och bakteriedödande verkan.
Giftighet
Långvarig användning av stora mängder av björklöv kan irritera lever och njurar på grund av innehållet saponiner och garvämnen.