Fänkål löser slem i luftvägarna och lindrar vid bronkit
Foeniculum vulgare
Fänkål innehåller stora mängder av eteriska oljan anetol som utsöndras via lungorna efter intag. Anetol aktiverar därefter flimmerhåren i luftvägarna och verkar slemlösande. Fänkål sägs även stimulera mjölkproduktionen vid amning
Eteriska oljan anetol har också den egenskapen att motverka celldelning i kroppen och är antiseptisk. Det är anetol som gör att smaken av fänkål liknar lakrits och kan vara ett framtida sötningsmedel då anetol är ca 13 gånger sötare än vanligt socker.
Fänkål är en flerårig växt som kan bli ganska hög, uppåt 150 cm, och liknar till dill till utseendet. Det är vanligt att frön från fänkål används i matlagning och thé. Blad och stjälkar av fänkål kan med fördel ingå i fiskrätter, brödkrydda vid bakning och sallader i välsmakande matkombinationer. Allt efter egen fantasi!
Inom naturmedicin har fänkål många användningsområden. Det är främst eteriska oljan anetol som står för de välgörande egenskaperna som lindring vid magont och kolik samt att den löser slem i luftvägarna. Den egenskapen gör fänkål bra vid luftrörsproblem, bronkit och hosta.
Om du lider av dålig andedräkt kan du pröva tugga på frön av fänkål. Örten har bakteriedödande verkan och kan även fungera som uppfriskande munsköljningsvatten. Fänkål sägs öka mjölkbildningen hos ammande kvinnor och den är dessutom inflammationsdämpande.
Förekomst
Tillhör flockblomstriga växter och växter vild samt odlad i Sverige.
Användbara växtdelar
Frön samt blad och stjälar av färsk fänkål
Aktiva växtämnen
Anetol; eterisk olja
Medicinsk användning
Slemlösande vid bronkit/luftrörskatarr och hosta. Stimulerar matsmältning, aptit och produktion av bröstmjölk vid amning. Kramplösande vid magont och kolik. Bakteriedödande och rogivande. Färsk fänkål och frön används i matlagning och thé samt i uppfriskande munvatten