Humle verkar som lugnande och sömngivande medel

Humulus lupulus

Humlens späda skotten kan ätas som sparris och humle är vanlig ingrediens i öltillverkning. Humle har lång historia som läkemedel mot sömnlöshet och innehåller lugnande växtämnen. Endast humlekottarna från honplantan som har dessa rogivande egenskaper

 

Som medicinsk användning fungerar humle som lugnande och sömngivande medel. Det kan med fördel kombineras med valerianarot för god verkan. Under första världskriget använde fältsjukhusen madrasser och kuddar stoppade med humle för bättre och lugnare sömn för de skadade.

Honplantans humlekottar och lupulinkörtlar innehåller harts, bitterämnen, östrogen och andra hormoner som kan lindra klimakteriebesvär hos kvinnan. Humle har hög östrogenhalt som påverkar kroppens hormoner positivt vid problem i övergångsåldern och andra hormonrelaterade problem.

Humle förekommer som ingrediens vid tillverkningen av öl och bidrar till att behålla ölets hållbarhet. Humle ger också öl den beska, karaktäristiska smaken. Humle kom till Norden med munkarna på 1100-talet och har haft en viktig roll i läkekonsten sedan dess.

Förekomst

Tillhör hampfamiljen och växer i hela Sverige främst i trädgårdar

Användbara växtdelar

Humlekottar och späda skott

Aktiva växtämnen

Harts, bitterämnen, garvämnen, flavonoider, glykosider, kolin, trimetylamin, arparagin, eterisk olja, växthormoner, östrogen, eterisk olja

Medicinsk användning

Lugnande och rogivande egenskaper, milt sömnmedel. Lindrar klimakteriebesvär och hormonproblem. Stimulans av aptit och förbättrande av matsmältning. Antiseptisk och sammandragande vid infekterade och svårläkta sår. Milt urindrivande och stärkande av de små kapillärkärlen