Kanel är stimulerande och aktiverar kroppsvärme

Cinnamomum verum

 

Kanel har aktiverar kroppsfunktioner som hjärtverksamhet och andning. Den främjar också blodcirkulationen och höjer kroppstemperaturen vilket är bra för kalla händer & fötter. Kanel sänker även glykemiskt index som ger stabilare blodsockernivåer och kan därför vara bra för diabetiker 

 

Kanel har används inom läkekonsten i ca 4000 år och är en beprövad, omtyckt krydda både inom läkande egenvård, bakning och matlagning. Kanelens främsta egenskaper är aktiverande och cirkulationsfrämjande och kan därför passa bra att inta vid matsmältningsbesvär och magsår. Den ökar produktionen av magsmältningssafter och lindrar magsår.

Kanel har starkt bakteriedödande verkan som kan göra gott vid stundande förkylning, halsont och feber. Den bekämpar även virusinfektioner och dämpar illamående, gärna i kombination med ingefära. En härlig vinterkrydda som tillsammans med varm äppeldryck sprider skön värme från topp till tå.

Kanel har sammandragande egenskaper vilket kan stärka livmoderns arbete i samband med förlossning. Kanel minskar insulintoleransen och sänker blodsockernivån i kroppen. Viktigt att tänka på att kanelens innehåll av kumarin är belastande för levern vid höga doser.

Det är barken av kanel som används men i svensk varuhandel köper vi vanligen släktingen kassia. Kassia har tjockare och hårdare bark men både smak, utseende och egenskaper är detsamma som kanel. Kanelens bark är lövtunn och vi kan jämföra skillnaderna när vi köper kanel/kassia på hel stång. 

Kanel odlas i ett par meter höga stubbar där ytterbarken på kanelträdet blottas för att kunna skrapa av innerbarken. Innerbarken lämnas att torka för att sedan användas som hel stång eller mald till pulver. Detta görs med jämna mellanrum med kopparkniv då knivar är järn förstör barken.

Uttrycket att vara "på kanelen" vid berusning kommer från 1700-talet då kanel användes för att dölja finkelsmak på dåligt tillverkade hembrygder. 

 

Förekomst

Tillhör lagerväxter och växter vilt i Indien och Sri Lanka. Förväxlas lätt med släktingen kassia som oftast säljs i butiker som kanel. (Bilden visar kassia)

Användbara växtdelar

Kanelens bark

Aktiva växtämnen

Eterisk olja som kanelaldehyd och eugenol, garvämnen och slemämnen

Medicinsk användning

Stimulerande och aktiverande på andning, tarmrörelser och hjärtverksamhet. Stimulerar både aptit och ger bättre matsmältning. Ger lätt förhöjning av kroppstemperatur och tårflöde. Starkt bakteriedödande och svampdödande. Maskmedel. Östrogen verkan och stärkande på livmoderns sammandragningar vid förlossning. Populär krydda vid matlagning och bak

Giftighet

Kanel innehåller kumarin som kan vara giftigt i för stora mängder. Överdriv inte intaget av kanel om du har problem med njurar och lever