Lingon, ett nordiskt superbär med massa antioxidanter
Lingon har stort innehåll av resveratrol som minskar oxidativ stress i kroppens celler samt ger skydd mot cancer. Tack vare stor andel av lingonens naturliga konserveringsmedel bensoesyran klarar sig lingonsylten utan tillsatser vid syltkoket. Lingonens höga halt av antocyaniner ger även bättre motstånd mot fria radikaler
Lingon räknas som ett av de nordiska superbären tillsammans med blåbär och tranbär. Litet och surt men fullproppad med välgörande antioxidanter som verkar för kroppens bästa. Lingon är ett lätttillgängligt bär så det är enkelt att ladda skafferiet inför vinter och förebygga stundande influensatider.
Lingonriset behåller sina gröna, läderhårda blad hela vintern och ibland kan man hitta övervintrade bär som tittar fram när snön smälter. Bären är till synes oberörd efter en lång kall vinter, skall tilläggas. Lingonen blommar med ljusrosa små klockor innan de knyter sig och blir mörkröda bär som är klara för plockning i augusti/september.
Både lingonens blad och bär går att använda i mängder av variationer som infusion, frisk lingonsaft, lingonsylt, brödbak, gelé och rårörda till älgköttet. Ja, det finns liksom ingen gräns för vad detta röda superbär kan användas till.
Förekomst
Tillhör ljungväxter och är mycket vanlig i hela Sverige, även högt upp i fjällterräng till ca 1200 m.ö.h.
Användbara växtdelar
Bär och blad
Aktiva växtämnen
Vitaminerna A, C och E, fosfor, kalium, kalcium, mangan, bensoensyra, lignaner, flavonoider, resveratrol
Medicinsk användning
Motverkar, förebygger och lindrar besvär vid urinvägsinfektion. Inflammationshämmande och descinficierande på slemhinnor kring tandkött och urinvägar. Skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar. Stärker immunförsvar. Inom matlagning som saft, sylt, dricka och brödbakning
Giftighet
Överdosera inte beredningar gjorda på lingonblad