Pepparrot lindrar feber och huvudvärk samt sänker högt blodtryck
Pepparrotens smeknamn är "naturens penicillin" för dess rika innehåll på C-vitamin och bakteridödande växtämnen. Pepparroten löser slem vid hosta och problem i övre luftvägarna samt att den lindrar vid bihåleinflammation och halsont
Pepparroten är bakteriedödande och innehåller stora mängder av det viktiga C-vitaminet. Därför stärker pepparroten kroppens immunförsvar och ger bra motstånd till förkylningar som knackar på dörren. Pepparrotens smeknamn är "naturens penicillin" just för dess goda verkan vid infektioner.
Pepparroten har odlats i klosterträdgårdar sedan 1300-talet och används idag flitigt inom både matlagning och naturmedicin. Den är en storväxt ört som kan för ca 1 meter avlånga blad. Pepparrot är vår svenska variant till sushirätter istället för släktingen wasabi. Riven pepparrot eller pepparrotssmör tillsammans med en kötträtt piggar upp smaken.
Du kan använda själva roten till vattenutdrag för inhaleringar och fotbad. De späda, färska bladen av pepparrot blir gott i sallader och i matlagning. Pepparroten har slemlösande egenskaper vilket gör den bra att använda vid förkylningssymptom. Inhalering med pepparrotsvatten vid bihåleinflammation, hosta och täppt näsa kan ge hjälp.
Om du känner av halsont kan gurglande med pepparrotsvatten också vara bra att pröva. Ät roten råriven för att behålla så mycket C-vitamin som möjligt då just C-vitamin förstörs lätt vid upphettning.
Förekomst
Latinskt namn Armoracia rusticana. Tillhör korsblommiga växter och pepparroten växer vilt i södra Europa. Örten kan enkelt odlas i grönsaksland
Användbara växtdelar
Roten av pepparrot och de späda bladen tidigt på sommaren
Aktiva växtämnen
Mineraler som kalium, järn, magnesium. Vitaminer som B- och C-vitamin
Medicinsk användning
Lindrar vid problem i de övre luftvägarna och löser slem; bihåleinflammation, hosta, förkylning. Bakteriedödande och stärkande av kroppens immunsförsvar. Inhalering och fotbad på utdrag av pepparrot öppnar upp bland annat nästäppa. Lindrar huvudvärk, feber och halsont. Sänker högt blodtryck och främjar matsmältningen. Matlagning och sallader på rot och blad